Termékek
Burkolatok
Felhasználás
Stílus
Felület
Színvilág
Segédanyagok
Inspiráció

Erkélyek, teraszok újraburkolása

Nagyon sokan nem tudják, hogy miként lehetne izgalmas, stílusos az erkélyük, teraszuk. Fontos, hogy az új és a meglévő erkély, terasz, balkon felújítása, vagy tervezése között nem sok különbség van. Azonban egyik esetben sem számít, hogy mekkora alapterületről van szó, rengeteg lehetőség van. Adunk egy-két tippet a felújításhoz és a kivitelezéshez is.
 

Tönkrement teraszburkolat, erkélyburkolat helyreállítása


Időnként a teraszok, erkélyek meglévő burkolatai tönkremennek, megsérülnek. Ezek kijavítása összetett feladat, de nem feltétlenül kell hozzá profi kivetelezés. Természetesen a megfelelő szaktudás birtokában könnyebben, gyorsabban megoldható a felújítás, helyreállítás. Fontos, hogy mindig konzultáljon szakemberrel mielőtt maga kezd bele a felújításba, hiszen egy adott helyszínen speciális megoldásokat szükséges alkalmazni.

Adunk egy kis segítséget, hogy miként néz ki egy terasz, erkély burkolása, így ellenőrizheti, hogy a burkoló jól dolgozik-e. Az egyik legfontosabb, hogy bárminemű munkára a legideálisabb idő a 15-20 fok, azaz tavasszal vagy ősszel végezzük a munkát.

Ha magunk kezdünk hozzá, akkor fontos, hogy gyorsan kötő, gyorsan száradó anyagokkal dolgozzunk.
 

Nézzük lépésről-lépésre, hogyan burkolj újra teraszt, erkélyt, balkont.


1. El kell távolítani a sérült, tönkrement burkolatot, illetve minden ragasztó maradványt addig, amíg a burkolásra alkalmas aljzatig nem jutunk. 
2. Portalanítunk, majd felmossuk, matt nedvesítjük az aljzatot, ez azért fontos, hogy az aljzat ne vonjon el vizet a rákerülő rétegektől. Fontos még, hogy ne maradjon rajta állóvíz vagy vízfilm, mert ez elválasztó réteget képez.
3. Ezek után az aljzatkiegyenlítővel simára tudjuk varázsolni a felületet, illetve a megfelelő lejtést is ki tudjuk alakítani.
4. Majd jöhet a hajlatokba a hajlaterősítő butil szalag.
5. Most már a vízszigetelő réteget fel lehet kenni.
6. Majd még egy adag vízszigetelő réteget kell felkenni. 
7. Már csak a burkolás van hátra. Fontos, hogy gyorsan kötő ragasztót használjunk, illetve, hogy teljes hátoldali fedettséggel fektessük le a lapokat.
8. Ezek után már csak a fugázás és a dilatációs hézagolás van hátra. 

Egy kisebb, 2-4 m2 felületetet magunk is meg tudunk csinálni. Fontos, hogy a pontos burkolat mennyiséget előre számoljuk ki, 10% ráhagyással.
Szintén nagyon fontos, hogy kültéri, fagyálló és csúszásmentes lapokat válasszunk.

Tippek a megfelelő anyagválasztáshoz

Keraflex Easy S1 ragasztó anyag üregmentes ragasztásért, a legjobb teraszra
Keraflex Maxi S1 ragasztó anyag különösen nagy méretű lapokhoz
Planitop 550 beton javító habarcs 25 kg
Keraflex S1 ragasztó habarcs 25 kg
Mapelastik "A" beton vízszigetelés 24 kg
Mapelastik "B" beton vízszigetelés 8 kg
Mapesil AC szilikon 310 ml
Mapeband H130 gumírozott textília 30 fm
Ultracolor Plus fugázó anyag 5 kg
Keracolor FF fugázó anyag 5 kg


A helyes anyaghasználatról érdeklődhetnek nálunk is, szívesen állunk rendelkezésükre. A lapok méretre vágása is megoldható boltunkban. Egy ekkora felületen nem tudunk akkora kárt csinálni, amit ne lehetne kijavítani. A kész erkély pedig máris közelebb fog állni hozzánk, hiszen mi csináltuk. 
 

Mi a helyzet akkor, ha csak egy sérült lapunk van? Ezt miként pótoljuk?


Amennyiben csak az egyik járólap törik el, reped meg, akkor az adott lapot ajánlott gyémántkorong használatával, flexszel, sarokcsiszolóval először körbevágni a fuga mentén. Ha ez megvan, laposvésővel szedjük fel a lapot. Fontos, hogy ne feszegessük! Ha ez megvan, akkor a tartalék járólapjainkból pótoljuk a hiányosságot.

Terrakotta TIPP 

Ha kisebb erkélyünk van például egy panel lakásban, akkor az erkélynek van oldala. Ez remek lehetőséget teremt arra, hogy azt is felburkoljuk. Izgalmas lehet egy téglahatású lap vagy szeletelt tégla az oldalára. Az is remek megoldás, ha esetleg a konyhából vagy étkezőből nyílik az erkély, akkor a helyiségben lévő falicsempe megjelenik az erkély falán.
A legegyszerűbb, ha a szomszédos helyiség padlója jelenik meg a teraszon vagy az erkélyen. A teraszon nagyon fontos, hogy a lap fagyálló és csúszásmentes legyen. Természetesen ez az erkélynél is fontos. Ha használunk csempét, ügyeljünk rá, hogy az is fagyálló legyen, vannak ilyen speciális csempék. Vannak olyan lapok, amelyek csempeként és padlólapként is használhatóak.
Amikor a nappaliban és a teraszon egyforma lapot használnak

Teremtsünk egyedi hangulatot. Csináljunk mediterrán erkélyt vagy teraszt. Ha hagyományos terrakotta színt használunk, akkor már csak pár növény kell, és egy toszkán teraszon érezhetjük magunkat.
Mediterrán terasz, terrakotta lapokból!


Üzleteinkben minden tanácsot megkaphat az, aki maga akarja megcsinálni, de az is, aki szakemberre bízza a felújítást. A terasz és erkély fontos része a burkolat, de a legfontosabbak az egyéb kiegészítők. Ha kis területről van szó, akkor könnyedén megvalósítható bármilyen az interneten látott álom erkély!