Termékek
Burkolatok
Felhasználás
Stílus
Felület
Színvilág
Segédanyagok

Fürdőszobák burkolása

Az, hogy hogyan burkoljuk fürdőszobánkat, és hogyan rendezzük el a szanitereket, bútorokat, sosem egyszerű kérdés. Ha viszont egy kicsi alapterületű fürdőnk van, ezek a szempontok különösen létkérdéssé válnak, hiszen minden fontos bútort és felszerelést be kell zsúfolnunk erre a kis helyre. Mindezt persze úgy, hogy használni is tudjuk őket, és közben a fürdőszoba lehetőleg ne egy kaotikus, túlzsúfolt, hanem kellemes, hangulatos helyiség maradjon. Az alábbiakban ehhez a dilemmához próbálunk segítséget nyújtani, egy-két egyszerű tanáccsal.

Burkolatválasztással és burkolással kapcsolatos javaslatok

Többen azt javasolják, hogy kicsi fürdőszobába kisméretű burkolatokat tegyünk (10x10, 15x15 cm), mi nem feltétlenül osztjuk ezt a véleményt. A sok kicsi lap még több fugacsíkot eredményez, ezek pedig szűkítik a teret. A nagyméretű burkolatok viszont nem adják ki hatásukat ilyen kis alapterületen, úgyhogy ebben az esetben inkább közepes méretű padlólapot és csempét válasszunk. Padlólapoknál ez 30x30 és 40x40 cm közötti méretet jelent, falicsempéknél a 20x20, 25x40, 20x50-es, és ehhez hasonló nagyságú lapokat ajánljuk.

A világosabb színek is tágítják a teret, amennyiben ez fontos szempont, ilyen tónusú termékek közül válogassunk, vagy pedig valamilyen jól harmonizáló világos-sötét kombinációban gondolkodjunk. Ha a padlótól felfelé függőlegesen futtatunk mintákat (díszcsíkot vagy dekorképet), az függőleges irányban „nyújtja a területet”, ha vízszintesen érnek körbe ugyanezek a díszítések, akkor vízszintes dimenzióban érhetünk el hasonló hatást.Alapvető berendezési tanácsok

Túl sokat ugyan nem lehet variálni egy 3-4 négyzetméteres alapterületű helyiségben, ahol ráadásul a vízvezeték-kiállások is megköthetik a kezünket, de fontos néhány dolgot átgondolni az elrendezés megtervezésekor. A legfontosabb szempont az – és ezzel nem sok újat mondunk –, hogy mindent szanitert, bútort, felszerelést úgy kell elhelyezni, hogy odaférjünk hozzá, és rendeltetésszerűen tudjuk használni.

A legelső eldöntendő kérdés, hogy kádat, vagy zuhanykabint szeretnénk beépíteni – ezt a döntést a rendelkezésre álló hely és a fürdőt használók tisztálkodási szokásai alapján kell meghozni. Ha a kád mellett döntünk, jó, ha tudjuk, hogy helyszűkösség esetére a legtöbb gyártó a kisméretű aszimmetrikus- vagy sarokkádakat ajánlja. A fürdeni és zuhanyozni is szeretnénk, a két megoldást lehet kombinálni is, a kádra épített zuhanyfallal. Ilyen esetben figyeljünk arra, hogy a zuhanyfal, vagy a zuhanyajtó lehetőleg átlátszó legyen, mert ha a teli színű, akkor az további területet vesz ki az amúgy sem túl nagy helyiségből. A mosdó és a WC esetében a falra rögzíthető termékek jelentik a legjobb megoldást, így például a mosdó alatt értékes hely szabadul fel, ahová egy kisszekrény, vagy egy szennyestartó könnyedén elfér. Ezekből a szaniterekből egyébként egyes gyártók már készítenek csökkentett méretű, ún. „kompakt” elemeket – kifejezetten kis alapterületű helyiségekbe. Már említettük, hogy a fény mennyire fontos egy ilyen fürdőszobában: a megfelelően elhelyezett világítótestekkel is ellensúlyozhatjuk a tér szűkösségét, a tükör fölé elhelyezett lámpák mellett nem árt, ha van még olyan fényforrás (akár több is), ami az egész helyiséget bevilágítja. Ha már a tükörről esett szó: ennek mérete is befolyásolhatja a térérzetet. Egy nagyobb kiterjedésű, a falra ragasztott és falicsempével körbeburkolt tükör kifejezetten jót tesz egy ekkora méretű fürdővel.